Vaarwel energierekening

Thomas en Evelyn wonen sinds drie jaar in hun nieuwe woning; een lage-energiewoning in de Gentse rand waarvan ze de bouw zelf coördineerden. Dat is geen verrassing: Evelyn is burgerlijk ingenieur. "Bij elk onderdeel van het huis wil ik weten hoe het werkt. Ik heb me in alles verdiept. Ook in de ramen, ja."

Het is duidelijk: Thomas en Evelyn nemen geen impulsieve beslissingen. Toch niet als het op bouw en techniek aankomt. Alles is doordacht en op elkaar afgestemd. Na een uitgebreide studieronde – lees drie jaar lang Batibouw uitpluizen - viel de keuze op een lage-energiewoning in houtskeletbouw. Voor de ramen - een belangrijk onderdeel bij passiefhuizen of lage-energiewoningen - klopten ze bij Interproject aan. "Een groot voordeel was de tijdwinst. Omdat het houtskelet volledig op plan werd voorbereid, konden ook de ramen meteen gemaakt worden. Zo verloren we geen tijd tussen de verschillende bouwfases." Die tijdswinst was mooi meegenomen, want tijdens het bouwen kampeerde het koppel in een caravan in de tuin. Gezellig, maar weinig comfortabel.

Comfort zonder tocht

Voor het gebruiksgemak selecteerden Thomas en Evelyn aluminium aan de buitenkant en warm hout aan de binnenkant. Overal met drievoudig glas. "De verwarming staat hier amper aan. Een energierekening hebben we eigenlijk niet. En ook het geluid is super geïsoleerd." De luxe en comfort van hun nieuwe thuis merken ze vooral als ze elders op bezoek zijn. "In traditionele huizen voel je tocht en temperatuurverschillen in de verschillende kamers. Bij ons niet. Hier is het overal aangenaam warm. We zijn echt verwend. Het gaat zo ver dat ik een altijd een extra trui meeneem als ik bij mijn ouders op bezoek ga, ik ben de tocht niet meer gewoon", lacht Thomas.

"We zijn echt verwend. Het gaat zo ver dat ik altijd een extra trui meeneem als ik bij mijn ouders op bezoek ga, ik ben die kille tocht niet meer gewoon"

Thomas Bonte

Wie

Familie Bonte: Thomas, Evelyn, Arno (2) en Daan (6 maanden)

Waar

Sint-Denijs-Westrem

Wat

Nieuwe lage-energiewoning met hout-aluminium ramen en drievoudig glas.

Waarom

Als ingenieur wil ik altijd weten waarom en hoe iets werkt. De ramen van Interproject zitten technisch gewoon goed in elkaar.

terug naar overzicht